--- _id: '50741' abstract: - lang: ger text: "Zitieren als: \r\nWissenschaftlicher Beirat für Agrarpolitik, Ernährung und gesundheitlichen Verbraucher-\r\nschutz beim BMEL (2023): Neue Sorgfaltspflichten für Unternehmen des Agrar- und\r\nErnährungssektors: Empfehlungen zu aktuellen Gesetzesentwicklungen. Gutachten. Berlin." author: - first_name: Achim full_name: Spiller, Achim last_name: Spiller - first_name: Hiltrud full_name: Nieberg, Hiltrud last_name: Nieberg - first_name: Britta full_name: Renner, Britta last_name: Renner - first_name: Alfons full_name: Balmann, Alfons last_name: Balmann - first_name: Regina full_name: Birna, Regina last_name: Birna - first_name: Anja full_name: Bosy-Westphal, Anja last_name: Bosy-Westphal - first_name: Anette full_name: Buyken, Anette id: '65985' last_name: Buyken - first_name: Thomas full_name: Döring, Thomas last_name: Döring - first_name: Peter full_name: Feindt, Peter last_name: Feindt - first_name: Kai-Uwe full_name: Götz, Kai-Uwe last_name: Götz - first_name: Jakob full_name: Linseisen, Jakob last_name: Linseisen - first_name: Ute full_name: Nöthlings, Ute last_name: Nöthlings - first_name: José full_name: Martínes, José last_name: Martínes - first_name: Monika full_name: Pischetsrieder, Monika last_name: Pischetsrieder - first_name: Lieske full_name: Voget-Kleschin, Lieske last_name: Voget-Kleschin - first_name: Peter full_name: Weingarten, Peter last_name: Weingarten - first_name: 'Justus ' full_name: 'Wesseler, Justus ' last_name: Wesseler - first_name: Christine full_name: Wieck, Christine last_name: Wieck citation: ama: 'Spiller A, Nieberg H, Renner B, et al. Neue Sorgfaltspflichten Für Unternehmen Des Agrar- Und Ernährungssektors: Empfehlungen Zu Aktuellen Gesetzesentwicklungen. Wissenschaftlicher Beirat für Agrarpolitik, Ernährung und gesundheitlichen Verbraucherschutz beim BMEL; 2023.' apa: 'Spiller, A., Nieberg, H., Renner, B., Balmann, A., Birna, R., Bosy-Westphal, A., Buyken, A., Döring, T., Feindt, P., Götz, K.-U., Linseisen, J., Nöthlings, U., Martínes, J., Pischetsrieder, M., Voget-Kleschin, L., Weingarten, P., Wesseler, J., & Wieck, C. (2023). Neue Sorgfaltspflichten für Unternehmen des Agrar- und Ernährungssektors: Empfehlungen zu aktuellen Gesetzesentwicklungen. Wissenschaftlicher Beirat für Agrarpolitik, Ernährung und gesundheitlichen Verbraucherschutz beim BMEL.' bibtex: '@book{Spiller_Nieberg_Renner_Balmann_Birna_Bosy-Westphal_Buyken_Döring_Feindt_Götz_et al._2023, place={Berlin}, title={Neue Sorgfaltspflichten für Unternehmen des Agrar- und Ernährungssektors: Empfehlungen zu aktuellen Gesetzesentwicklungen}, publisher={Wissenschaftlicher Beirat für Agrarpolitik, Ernährung und gesundheitlichen Verbraucherschutz beim BMEL}, author={Spiller, Achim and Nieberg, Hiltrud and Renner, Britta and Balmann, Alfons and Birna, Regina and Bosy-Westphal, Anja and Buyken, Anette and Döring, Thomas and Feindt, Peter and Götz, Kai-Uwe and et al.}, year={2023} }' chicago: 'Spiller, Achim, Hiltrud Nieberg, Britta Renner, Alfons Balmann, Regina Birna, Anja Bosy-Westphal, Anette Buyken, et al. Neue Sorgfaltspflichten Für Unternehmen Des Agrar- Und Ernährungssektors: Empfehlungen Zu Aktuellen Gesetzesentwicklungen. Berlin: Wissenschaftlicher Beirat für Agrarpolitik, Ernährung und gesundheitlichen Verbraucherschutz beim BMEL, 2023.' ieee: 'A. Spiller et al., Neue Sorgfaltspflichten für Unternehmen des Agrar- und Ernährungssektors: Empfehlungen zu aktuellen Gesetzesentwicklungen. Berlin: Wissenschaftlicher Beirat für Agrarpolitik, Ernährung und gesundheitlichen Verbraucherschutz beim BMEL, 2023.' mla: 'Spiller, Achim, et al. Neue Sorgfaltspflichten Für Unternehmen Des Agrar- Und Ernährungssektors: Empfehlungen Zu Aktuellen Gesetzesentwicklungen. Wissenschaftlicher Beirat für Agrarpolitik, Ernährung und gesundheitlichen Verbraucherschutz beim BMEL, 2023.' short: 'A. Spiller, H. Nieberg, B. Renner, A. Balmann, R. Birna, A. Bosy-Westphal, A. Buyken, T. Döring, P. Feindt, K.-U. Götz, J. Linseisen, U. Nöthlings, J. Martínes, M. Pischetsrieder, L. Voget-Kleschin, P. Weingarten, J. Wesseler, C. Wieck, Neue Sorgfaltspflichten Für Unternehmen Des Agrar- Und Ernährungssektors: Empfehlungen Zu Aktuellen Gesetzesentwicklungen, Wissenschaftlicher Beirat für Agrarpolitik, Ernährung und gesundheitlichen Verbraucherschutz beim BMEL, Berlin, 2023.' date_created: 2024-01-23T07:42:13Z date_updated: 2024-01-23T07:47:29Z department: - _id: '22' has_accepted_license: '1' language: - iso: eng main_file_link: - open_access: '1' url: https://www.bmel.de/DE/ministerium/organisation/beiraete/agr-veroeffentlichungen.html oa: '1' place: Berlin publisher: Wissenschaftlicher Beirat für Agrarpolitik, Ernährung und gesundheitlichen Verbraucherschutz beim BMEL status: public title: 'Neue Sorgfaltspflichten für Unternehmen des Agrar- und Ernährungssektors: Empfehlungen zu aktuellen Gesetzesentwicklungen' type: report user_id: '92491' year: '2023' ... --- _id: '33009' abstract: - lang: eng text: "Abstract\r\n Purpose\r\n \ The present work aimed to delineate (i) a revised protocol according to recent methodological developments in evidence generation, to (ii) describe its interpretation, the assessment of the overall certainty of evidence and to (iii) outline an Evidence to Decision framework for deriving an evidence-based guideline on quantitative and qualitative aspects of dietary protein intake.\r\n \ \r\n Methods\r\n \ A methodological protocol to systematically investigate the association between dietary protein intake and several health outcomes and for deriving dietary protein intake recommendations for the primary prevention of various non-communicable diseases in the general adult population was developed.\r\n \ \r\n Results\r\n \ The developed methodological protocol relies on umbrella reviews including systematic reviews with or without meta-analyses. Systematic literature searches in three databases will be performed for each health-related outcome. The methodological quality of all selected systematic reviews will be evaluated using a modified version of AMSTAR 2, and the outcome-specific certainty of evidence for systematic reviews with or without meta-analysis will be assessed with NutriGrade. The general outline of the Evidence to Decision framework foresees that recommendations in the derived guideline will be given based on the overall certainty of evidence as well as on additional criteria such as sustainability.\r\n \ \r\n Conclusion\r\n \ The methodological protocol permits a systematic evaluation of published systematic reviews on dietary protein intake and its association with selected health-related outcomes. An Evidence to Decision framework will be the basis for the overall conclusions and the resulting recommendations for dietary protein intake.\r\n " author: - first_name: Anja full_name: Kroke, Anja last_name: Kroke - first_name: Annemarie full_name: Schmidt, Annemarie last_name: Schmidt - first_name: Anna M. full_name: Amini, Anna M. last_name: Amini - first_name: Nicole full_name: Kalotai, Nicole last_name: Kalotai - first_name: Andreas full_name: Lehmann, Andreas last_name: Lehmann - first_name: Julia full_name: Haardt, Julia last_name: Haardt - first_name: Jürgen M. full_name: Bauer, Jürgen M. last_name: Bauer - first_name: Heike A. full_name: Bischoff-Ferrari, Heike A. last_name: Bischoff-Ferrari - first_name: Heiner full_name: Boeing, Heiner last_name: Boeing - first_name: Sarah full_name: Egert, Sarah last_name: Egert - first_name: Sabine full_name: Ellinger, Sabine last_name: Ellinger - first_name: Tilman full_name: Kühn, Tilman last_name: Kühn - first_name: Sandrine full_name: Louis, Sandrine last_name: Louis - first_name: Stefan full_name: Lorkowski, Stefan last_name: Lorkowski - first_name: Katharina full_name: Nimptsch, Katharina last_name: Nimptsch - first_name: Thomas full_name: Remer, Thomas last_name: Remer - first_name: Matthias B. full_name: Schulze, Matthias B. last_name: Schulze - first_name: Roswitha full_name: Siener, Roswitha last_name: Siener - first_name: Gabriele I. full_name: Stangl, Gabriele I. last_name: Stangl - first_name: Dorothee full_name: Volkert, Dorothee last_name: Volkert - first_name: Armin full_name: Zittermann, Armin last_name: Zittermann - first_name: Anette E. full_name: Buyken, Anette E. id: '65985' last_name: Buyken - first_name: Bernhard full_name: Watzl, Bernhard last_name: Watzl - first_name: Lukas full_name: Schwingshackl, Lukas last_name: Schwingshackl citation: ama: 'Kroke A, Schmidt A, Amini AM, et al. Dietary protein intake and health-related outcomes: a methodological protocol for the evidence evaluation and the outline of an evidence to decision framework underlying the evidence-based guideline of the German Nutrition Society. European Journal of Nutrition. 2022;61(4):2091-2101. doi:10.1007/s00394-021-02789-5' apa: 'Kroke, A., Schmidt, A., Amini, A. M., Kalotai, N., Lehmann, A., Haardt, J., Bauer, J. M., Bischoff-Ferrari, H. A., Boeing, H., Egert, S., Ellinger, S., Kühn, T., Louis, S., Lorkowski, S., Nimptsch, K., Remer, T., Schulze, M. B., Siener, R., Stangl, G. I., … Schwingshackl, L. (2022). Dietary protein intake and health-related outcomes: a methodological protocol for the evidence evaluation and the outline of an evidence to decision framework underlying the evidence-based guideline of the German Nutrition Society. European Journal of Nutrition, 61(4), 2091–2101. https://doi.org/10.1007/s00394-021-02789-5' bibtex: '@article{Kroke_Schmidt_Amini_Kalotai_Lehmann_Haardt_Bauer_Bischoff-Ferrari_Boeing_Egert_et al._2022, title={Dietary protein intake and health-related outcomes: a methodological protocol for the evidence evaluation and the outline of an evidence to decision framework underlying the evidence-based guideline of the German Nutrition Society}, volume={61}, DOI={10.1007/s00394-021-02789-5}, number={4}, journal={European Journal of Nutrition}, publisher={Springer Science and Business Media LLC}, author={Kroke, Anja and Schmidt, Annemarie and Amini, Anna M. and Kalotai, Nicole and Lehmann, Andreas and Haardt, Julia and Bauer, Jürgen M. and Bischoff-Ferrari, Heike A. and Boeing, Heiner and Egert, Sarah and et al.}, year={2022}, pages={2091–2101} }' chicago: 'Kroke, Anja, Annemarie Schmidt, Anna M. Amini, Nicole Kalotai, Andreas Lehmann, Julia Haardt, Jürgen M. Bauer, et al. “Dietary Protein Intake and Health-Related Outcomes: A Methodological Protocol for the Evidence Evaluation and the Outline of an Evidence to Decision Framework Underlying the Evidence-Based Guideline of the German Nutrition Society.” European Journal of Nutrition 61, no. 4 (2022): 2091–2101. https://doi.org/10.1007/s00394-021-02789-5.' ieee: 'A. Kroke et al., “Dietary protein intake and health-related outcomes: a methodological protocol for the evidence evaluation and the outline of an evidence to decision framework underlying the evidence-based guideline of the German Nutrition Society,” European Journal of Nutrition, vol. 61, no. 4, pp. 2091–2101, 2022, doi: 10.1007/s00394-021-02789-5.' mla: 'Kroke, Anja, et al. “Dietary Protein Intake and Health-Related Outcomes: A Methodological Protocol for the Evidence Evaluation and the Outline of an Evidence to Decision Framework Underlying the Evidence-Based Guideline of the German Nutrition Society.” European Journal of Nutrition, vol. 61, no. 4, Springer Science and Business Media LLC, 2022, pp. 2091–101, doi:10.1007/s00394-021-02789-5.' short: A. Kroke, A. Schmidt, A.M. Amini, N. Kalotai, A. Lehmann, J. Haardt, J.M. Bauer, H.A. Bischoff-Ferrari, H. Boeing, S. Egert, S. Ellinger, T. Kühn, S. Louis, S. Lorkowski, K. Nimptsch, T. Remer, M.B. Schulze, R. Siener, G.I. Stangl, D. Volkert, A. Zittermann, A.E. Buyken, B. Watzl, L. Schwingshackl, European Journal of Nutrition 61 (2022) 2091–2101. date_created: 2022-08-18T10:36:12Z date_updated: 2022-08-18T10:41:41Z department: - _id: '17' - _id: '22' - _id: '571' doi: 10.1007/s00394-021-02789-5 intvolume: ' 61' issue: '4' keyword: - Nutrition and Dietetics - Medicine (miscellaneous) language: - iso: eng page: 2091-2101 publication: European Journal of Nutrition publication_identifier: issn: - 1436-6207 - 1436-6215 publication_status: published publisher: Springer Science and Business Media LLC status: public title: 'Dietary protein intake and health-related outcomes: a methodological protocol for the evidence evaluation and the outline of an evidence to decision framework underlying the evidence-based guideline of the German Nutrition Society' type: journal_article user_id: '61597' volume: 61 year: '2022' ... --- _id: '35308' abstract: - lang: eng text: IntroductionIn 2012, the estimated global prevalence of pre-diabetes was 280 million, and the prevalence is expected to rise to 400 million by 2030. Oat-based foods are a good source of beta-glucans, which have been shown to lower postprandial blood glucose. Studies to evaluate the effectiveness of the long-term intake of beta-glucan-enriched bread as part of a habitual diet among individuals with pre-diabetes are needed. Therefore, we designed a multicentre intervention study in adults with pre-diabetes to investigate the effects of consumption of an oat-derived beta-glucan-enriched bread as part of a normal diet on glycated haemoglobin (HbA1c) in comparison to consumption of whole-grain wheat bread.Methods and analysisThe CarbHealth trial is a multicentre double-blind randomised controlled 16-week dietary intervention trial in participants 40–70 years of age with a body mass index of ≥27 kg/m2 and HbA1c of 35–50 mmol/mol. The study is conducted at four universities located in Norway, Sweden and Germany and uses intervention breads specifically designed for the trial by Nofima AS. The aim is to recruit 250 participants. The primary outcome is the difference in HbA1c between the intervention and the control groups. The main analysis will include intervention group, study centre and baseline HbA1c as independent variables in an analysis of covariance model.Ethics and disseminationThe study protocol was approved by respective ethical authorities in participating countries. The results of the study will be communicated through publication in international scientific journals and presentations at (inter)national conferences.Trial registration numberNCT04994327. article_number: e062066 author: - first_name: Therese full_name: Hjorth, Therese last_name: Hjorth - first_name: Alena full_name: Schadow, Alena last_name: Schadow - first_name: Ingrid full_name: Revheim, Ingrid last_name: Revheim - first_name: Ulrike full_name: Spielau, Ulrike last_name: Spielau - first_name: Lise M full_name: Thomassen, Lise M last_name: Thomassen - first_name: Klara full_name: Meyer, Klara last_name: Meyer - first_name: Katja full_name: Piotrowski, Katja last_name: Piotrowski - first_name: Hanne full_name: Rosendahl-Riise, Hanne last_name: Rosendahl-Riise - first_name: Anne full_name: Rieder, Anne last_name: Rieder - first_name: Paula full_name: Varela, Paula last_name: Varela - first_name: Vegard full_name: Lysne, Vegard last_name: Lysne - first_name: Simon full_name: Ballance, Simon last_name: Ballance - first_name: Antje full_name: Koerner, Antje last_name: Koerner - first_name: Rikard full_name: Landberg, Rikard last_name: Landberg - first_name: Anette full_name: Buyken, Anette id: '65985' last_name: Buyken - first_name: Jutta full_name: Dierkes, Jutta last_name: Dierkes citation: ama: 'Hjorth T, Schadow A, Revheim I, et al. Sixteen-week multicentre randomised controlled trial to study the effect of the consumption of an oat beta-glucan-enriched bread versus a whole-grain wheat bread on glycaemic control among persons with pre-diabetes: a study protocol of the CarbHealth study. BMJ Open. 2022;12(8). doi:10.1136/bmjopen-2022-062066' apa: 'Hjorth, T., Schadow, A., Revheim, I., Spielau, U., Thomassen, L. M., Meyer, K., Piotrowski, K., Rosendahl-Riise, H., Rieder, A., Varela, P., Lysne, V., Ballance, S., Koerner, A., Landberg, R., Buyken, A., & Dierkes, J. (2022). Sixteen-week multicentre randomised controlled trial to study the effect of the consumption of an oat beta-glucan-enriched bread versus a whole-grain wheat bread on glycaemic control among persons with pre-diabetes: a study protocol of the CarbHealth study. BMJ Open, 12(8), Article e062066. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2022-062066' bibtex: '@article{Hjorth_Schadow_Revheim_Spielau_Thomassen_Meyer_Piotrowski_Rosendahl-Riise_Rieder_Varela_et al._2022, title={Sixteen-week multicentre randomised controlled trial to study the effect of the consumption of an oat beta-glucan-enriched bread versus a whole-grain wheat bread on glycaemic control among persons with pre-diabetes: a study protocol of the CarbHealth study}, volume={12}, DOI={10.1136/bmjopen-2022-062066}, number={8e062066}, journal={BMJ Open}, publisher={BMJ}, author={Hjorth, Therese and Schadow, Alena and Revheim, Ingrid and Spielau, Ulrike and Thomassen, Lise M and Meyer, Klara and Piotrowski, Katja and Rosendahl-Riise, Hanne and Rieder, Anne and Varela, Paula and et al.}, year={2022} }' chicago: 'Hjorth, Therese, Alena Schadow, Ingrid Revheim, Ulrike Spielau, Lise M Thomassen, Klara Meyer, Katja Piotrowski, et al. “Sixteen-Week Multicentre Randomised Controlled Trial to Study the Effect of the Consumption of an Oat Beta-Glucan-Enriched Bread versus a Whole-Grain Wheat Bread on Glycaemic Control among Persons with Pre-Diabetes: A Study Protocol of the CarbHealth Study.” BMJ Open 12, no. 8 (2022). https://doi.org/10.1136/bmjopen-2022-062066.' ieee: 'T. Hjorth et al., “Sixteen-week multicentre randomised controlled trial to study the effect of the consumption of an oat beta-glucan-enriched bread versus a whole-grain wheat bread on glycaemic control among persons with pre-diabetes: a study protocol of the CarbHealth study,” BMJ Open, vol. 12, no. 8, Art. no. e062066, 2022, doi: 10.1136/bmjopen-2022-062066.' mla: 'Hjorth, Therese, et al. “Sixteen-Week Multicentre Randomised Controlled Trial to Study the Effect of the Consumption of an Oat Beta-Glucan-Enriched Bread versus a Whole-Grain Wheat Bread on Glycaemic Control among Persons with Pre-Diabetes: A Study Protocol of the CarbHealth Study.” BMJ Open, vol. 12, no. 8, e062066, BMJ, 2022, doi:10.1136/bmjopen-2022-062066.' short: T. Hjorth, A. Schadow, I. Revheim, U. Spielau, L.M. Thomassen, K. Meyer, K. Piotrowski, H. Rosendahl-Riise, A. Rieder, P. Varela, V. Lysne, S. Ballance, A. Koerner, R. Landberg, A. Buyken, J. Dierkes, BMJ Open 12 (2022). date_created: 2023-01-05T16:31:47Z date_updated: 2023-01-05T16:47:45Z department: - _id: '35' - _id: '17' - _id: '22' - _id: '571' doi: 10.1136/bmjopen-2022-062066 intvolume: ' 12' issue: '8' keyword: - General Medicine language: - iso: eng publication: BMJ Open publication_identifier: issn: - 2044-6055 - 2044-6055 publication_status: published publisher: BMJ status: public title: 'Sixteen-week multicentre randomised controlled trial to study the effect of the consumption of an oat beta-glucan-enriched bread versus a whole-grain wheat bread on glycaemic control among persons with pre-diabetes: a study protocol of the CarbHealth study' type: journal_article user_id: '61597' volume: 12 year: '2022' ... --- _id: '35311' author: - first_name: K full_name: Jansen, K last_name: Jansen - first_name: J full_name: Tempes, J last_name: Tempes - first_name: A full_name: Drozdowska, A last_name: Drozdowska - first_name: M full_name: Gutmann, M last_name: Gutmann - first_name: M full_name: Falkenstein, M last_name: Falkenstein - first_name: Anette full_name: Buyken, Anette id: '65985' last_name: Buyken - first_name: Lars full_name: Libuda, Lars id: '88682' last_name: Libuda orcid: 0000-0003-1603-3133 - first_name: H full_name: Rudolf, H last_name: Rudolf - first_name: T full_name: Lücke, T last_name: Lücke - first_name: M full_name: Kersting, M last_name: Kersting citation: ama: 'Jansen K, Tempes J, Drozdowska A, et al. Correction: Short-term effects of carbohydrates differing in glycemic index (GI) consumed at lunch on children’s cognitive function in a randomized crossover study. Eur J Clin Nutr. 2022;76(5):779.' apa: 'Jansen, K., Tempes, J., Drozdowska, A., Gutmann, M., Falkenstein, M., Buyken, A., Libuda, L., Rudolf, H., Lücke, T., & Kersting, M. (2022). Correction: Short-term effects of carbohydrates differing in glycemic index (GI) consumed at lunch on children’s cognitive function in a randomized crossover study. Eur J Clin Nutr, 76(5), 779.' bibtex: '@article{Jansen_Tempes_Drozdowska_Gutmann_Falkenstein_Buyken_Libuda_Rudolf_Lücke_Kersting_2022, title={Correction: Short-term effects of carbohydrates differing in glycemic index (GI) consumed at lunch on children’s cognitive function in a randomized crossover study.}, volume={76}, number={5}, journal={Eur J Clin Nutr}, author={Jansen, K and Tempes, J and Drozdowska, A and Gutmann, M and Falkenstein, M and Buyken, Anette and Libuda, Lars and Rudolf, H and Lücke, T and Kersting, M}, year={2022}, pages={779} }' chicago: 'Jansen, K, J Tempes, A Drozdowska, M Gutmann, M Falkenstein, Anette Buyken, Lars Libuda, H Rudolf, T Lücke, and M Kersting. “Correction: Short-Term Effects of Carbohydrates Differing in Glycemic Index (GI) Consumed at Lunch on Children’s Cognitive Function in a Randomized Crossover Study.” Eur J Clin Nutr 76, no. 5 (2022): 779.' ieee: 'K. Jansen et al., “Correction: Short-term effects of carbohydrates differing in glycemic index (GI) consumed at lunch on children’s cognitive function in a randomized crossover study.,” Eur J Clin Nutr, vol. 76, no. 5, p. 779, 2022.' mla: 'Jansen, K., et al. “Correction: Short-Term Effects of Carbohydrates Differing in Glycemic Index (GI) Consumed at Lunch on Children’s Cognitive Function in a Randomized Crossover Study.” Eur J Clin Nutr, vol. 76, no. 5, 2022, p. 779.' short: K. Jansen, J. Tempes, A. Drozdowska, M. Gutmann, M. Falkenstein, A. Buyken, L. Libuda, H. Rudolf, T. Lücke, M. Kersting, Eur J Clin Nutr 76 (2022) 779. date_created: 2023-01-05T16:44:01Z date_updated: 2023-01-05T16:48:06Z department: - _id: '35' - _id: '17' - _id: '22' - _id: '571' - _id: '395' external_id: pmid: - '34837056' intvolume: ' 76' issue: '5' language: - iso: eng page: '779' pmid: '1' publication: Eur J Clin Nutr publication_identifier: issn: - 0954-3007 - 1476-5640 status: public title: 'Correction: Short-term effects of carbohydrates differing in glycemic index (GI) consumed at lunch on children''s cognitive function in a randomized crossover study.' type: journal_article user_id: '61597' volume: 76 year: '2022' ... --- _id: '35307' author: - first_name: S full_name: Vinoy, S last_name: Vinoy - first_name: J full_name: Goletzke, J last_name: Goletzke - first_name: M full_name: Rakhshandehroo, M last_name: Rakhshandehroo - first_name: L full_name: Schweitzer, L last_name: Schweitzer - first_name: M full_name: Flourakis, M last_name: Flourakis - first_name: A full_name: Körner, A last_name: Körner - first_name: U full_name: Alexy, U last_name: Alexy - first_name: EM full_name: van Schothorst, EM last_name: van Schothorst - first_name: A full_name: Ceriello, A last_name: Ceriello - first_name: JK full_name: Zakrzewski-Fruer, JK last_name: Zakrzewski-Fruer - first_name: Anette full_name: Buyken, Anette id: '65985' last_name: Buyken citation: ama: 'Vinoy S, Goletzke J, Rakhshandehroo M, et al. Health relevance of lowering postprandial glycaemia in the paediatric population through diet’: results from a multistakeholder workshop. Eur J Nutr. Published online 2022.' apa: 'Vinoy, S., Goletzke, J., Rakhshandehroo, M., Schweitzer, L., Flourakis, M., Körner, A., Alexy, U., van Schothorst, E., Ceriello, A., Zakrzewski-Fruer, J., & Buyken, A. (2022). Health relevance of lowering postprandial glycaemia in the paediatric population through diet’: results from a multistakeholder workshop. Eur J Nutr.' bibtex: '@article{Vinoy_Goletzke_Rakhshandehroo_Schweitzer_Flourakis_Körner_Alexy_van Schothorst_Ceriello_Zakrzewski-Fruer_et al._2022, title={Health relevance of lowering postprandial glycaemia in the paediatric population through diet’: results from a multistakeholder workshop.}, journal={Eur J Nutr}, author={Vinoy, S and Goletzke, J and Rakhshandehroo, M and Schweitzer, L and Flourakis, M and Körner, A and Alexy, U and van Schothorst, EM and Ceriello, A and Zakrzewski-Fruer, JK and et al.}, year={2022} }' chicago: 'Vinoy, S, J Goletzke, M Rakhshandehroo, L Schweitzer, M Flourakis, A Körner, U Alexy, et al. “Health Relevance of Lowering Postprandial Glycaemia in the Paediatric Population through Diet’: Results from a Multistakeholder Workshop.” Eur J Nutr, 2022.' ieee: 'S. Vinoy et al., “Health relevance of lowering postprandial glycaemia in the paediatric population through diet’: results from a multistakeholder workshop.,” Eur J Nutr, 2022.' mla: 'Vinoy, S., et al. “Health Relevance of Lowering Postprandial Glycaemia in the Paediatric Population through Diet’: Results from a Multistakeholder Workshop.” Eur J Nutr, 2022.' short: S. Vinoy, J. Goletzke, M. Rakhshandehroo, L. Schweitzer, M. Flourakis, A. Körner, U. Alexy, E. van Schothorst, A. Ceriello, J. Zakrzewski-Fruer, A. Buyken, Eur J Nutr (2022). date_created: 2023-01-05T16:28:54Z date_updated: 2023-01-05T16:47:32Z department: - _id: '35' - _id: '17' - _id: '22' - _id: '571' external_id: pmid: - '36534178' language: - iso: eng pmid: '1' publication: Eur J Nutr publication_identifier: issn: - 1436-6207 - 1436-6215 status: public title: 'Health relevance of lowering postprandial glycaemia in the paediatric population through diet'': results from a multistakeholder workshop.' type: journal_article user_id: '61597' year: '2022' ... --- _id: '35987' author: - first_name: Kirsten full_name: Schlegel-Matthies, Kirsten id: '459' last_name: Schlegel-Matthies citation: ama: 'Schlegel-Matthies K. Zur Erinnerung: Warum Bildung für Lebensführung immer eine politische Dimension hat. Das Beispiel Nationalsozialismus. Haushalt in Bidlung und Forschung. 2022;11(1):89-94. doi:10.3224/hibifo.v11i1.06' apa: 'Schlegel-Matthies, K. (2022). Zur Erinnerung: Warum Bildung für Lebensführung immer eine politische Dimension hat. Das Beispiel Nationalsozialismus. Haushalt in Bidlung und Forschung, 11(1), 89–94. https://doi.org/10.3224/hibifo.v11i1.06' bibtex: '@article{Schlegel-Matthies_2022, title={Zur Erinnerung: Warum Bildung für Lebensführung immer eine politische Dimension hat. Das Beispiel Nationalsozialismus}, volume={11}, DOI={10.3224/hibifo.v11i1.06}, number={1}, journal={Haushalt in Bidlung und Forschung}, publisher={Barbara Budrich}, author={Schlegel-Matthies, Kirsten}, year={2022}, pages={89–94} }' chicago: 'Schlegel-Matthies, Kirsten. “Zur Erinnerung: Warum Bildung für Lebensführung immer eine politische Dimension hat. Das Beispiel Nationalsozialismus.” Haushalt in Bidlung und Forschung 11, no. 1 (2022): 89–94. https://doi.org/10.3224/hibifo.v11i1.06.' ieee: 'K. Schlegel-Matthies, “Zur Erinnerung: Warum Bildung für Lebensführung immer eine politische Dimension hat. Das Beispiel Nationalsozialismus,” Haushalt in Bidlung und Forschung, vol. 11, no. 1, pp. 89–94, 2022, doi: 10.3224/hibifo.v11i1.06.' mla: 'Schlegel-Matthies, Kirsten. “Zur Erinnerung: Warum Bildung für Lebensführung immer eine politische Dimension hat. Das Beispiel Nationalsozialismus.” Haushalt in Bidlung und Forschung, vol. 11, no. 1, Barbara Budrich, 2022, pp. 89–94, doi:10.3224/hibifo.v11i1.06.' short: K. Schlegel-Matthies, Haushalt in Bidlung und Forschung 11 (2022) 89–94. date_created: 2023-01-11T10:29:17Z date_updated: 2023-01-11T10:32:37Z department: - _id: '17' - _id: '22' - _id: '396' doi: 10.3224/hibifo.v11i1.06 intvolume: ' 11' issue: '1' language: - iso: ger page: 89-94 publication: Haushalt in Bidlung und Forschung publication_identifier: issn: - 2193-8806 publication_status: published publisher: Barbara Budrich status: public title: 'Zur Erinnerung: Warum Bildung für Lebensführung immer eine politische Dimension hat. Das Beispiel Nationalsozialismus' type: journal_article user_id: '459' volume: 11 year: '2022' ... --- _id: '35980' author: - first_name: Kirsten full_name: Schlegel-Matthies, Kirsten id: '459' last_name: Schlegel-Matthies citation: ama: 'Schlegel-Matthies K. Konzepte von Qualität in ihrer Bedeutung für Konsumentscheidungen verstehen. In: Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung. Barbara Budrich; 2022:302-318.' apa: Schlegel-Matthies, K. (2022). Konzepte von Qualität in ihrer Bedeutung für Konsumentscheidungen verstehen. In Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung (pp. 302–318). Barbara Budrich. bibtex: '@inbook{Schlegel-Matthies_2022, place={Opladen & Toronto}, title={Konzepte von Qualität in ihrer Bedeutung für Konsumentscheidungen verstehen}, booktitle={Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung}, publisher={Barbara Budrich}, author={Schlegel-Matthies, Kirsten}, year={2022}, pages={302–318} }' chicago: 'Schlegel-Matthies, Kirsten. “Konzepte von Qualität in ihrer Bedeutung für Konsumentscheidungen verstehen.” In Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, 302–18. Opladen & Toronto: Barbara Budrich, 2022.' ieee: 'K. Schlegel-Matthies, “Konzepte von Qualität in ihrer Bedeutung für Konsumentscheidungen verstehen,” in Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, Opladen & Toronto: Barbara Budrich, 2022, pp. 302–318.' mla: Schlegel-Matthies, Kirsten. “Konzepte von Qualität in ihrer Bedeutung für Konsumentscheidungen verstehen.” Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, Barbara Budrich, 2022, pp. 302–18. short: 'K. Schlegel-Matthies, in: Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, Barbara Budrich, Opladen & Toronto, 2022, pp. 302–318.' date_created: 2023-01-11T10:15:30Z date_updated: 2023-01-11T10:33:26Z department: - _id: '17' - _id: '22' - _id: '396' language: - iso: ger page: 302-318 place: Opladen & Toronto publication: Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung publication_identifier: eisbn: - 978-3-8385-5767-0 isbn: - 978-3-8252-5767-5 publication_status: published publisher: Barbara Budrich status: public title: Konzepte von Qualität in ihrer Bedeutung für Konsumentscheidungen verstehen type: book_chapter user_id: '459' year: '2022' ... --- _id: '35983' author: - first_name: Kirsten full_name: Schlegel-Matthies, Kirsten id: '459' last_name: Schlegel-Matthies - first_name: Barbara full_name: Methfessel, Barbara last_name: Methfessel citation: ama: 'Schlegel-Matthies K, Methfessel B. Die Bedeutung von Ressourcen für die Lebensgestaltung verstehen. In: Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung. Barbara Budrich; 2022:137-156.' apa: Schlegel-Matthies, K., & Methfessel, B. (2022). Die Bedeutung von Ressourcen für die Lebensgestaltung verstehen. In Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung (pp. 137–156). Barbara Budrich. bibtex: '@inbook{Schlegel-Matthies_Methfessel_2022, place={Opladen & Toronto}, title={Die Bedeutung von Ressourcen für die Lebensgestaltung verstehen}, booktitle={Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung}, publisher={Barbara Budrich}, author={Schlegel-Matthies, Kirsten and Methfessel, Barbara}, year={2022}, pages={137–156} }' chicago: 'Schlegel-Matthies, Kirsten, and Barbara Methfessel. “Die Bedeutung von Ressourcen für die Lebensgestaltung verstehen.” In Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, 137–56. Opladen & Toronto: Barbara Budrich, 2022.' ieee: 'K. Schlegel-Matthies and B. Methfessel, “Die Bedeutung von Ressourcen für die Lebensgestaltung verstehen,” in Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, Opladen & Toronto: Barbara Budrich, 2022, pp. 137–156.' mla: Schlegel-Matthies, Kirsten, and Barbara Methfessel. “Die Bedeutung von Ressourcen für die Lebensgestaltung verstehen.” Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, Barbara Budrich, 2022, pp. 137–56. short: 'K. Schlegel-Matthies, B. Methfessel, in: Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, Barbara Budrich, Opladen & Toronto, 2022, pp. 137–156.' date_created: 2023-01-11T10:21:23Z date_updated: 2023-01-11T10:32:58Z department: - _id: '17' - _id: '22' - _id: '396' language: - iso: ger page: 137-156 place: Opladen & Toronto publication: Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung publication_identifier: eisbn: - 978-3-8385-5767-0 isbn: - 978-3-8252-5767-5 publication_status: published publisher: Barbara Budrich status: public title: Die Bedeutung von Ressourcen für die Lebensgestaltung verstehen type: book_chapter user_id: '459' year: '2022' ... --- _id: '35984' author: - first_name: Kirsten full_name: Schlegel-Matthies, Kirsten id: '459' last_name: Schlegel-Matthies - first_name: Silke full_name: Bartsch, Silke last_name: Bartsch - first_name: Werner full_name: Brandl, Werner last_name: Brandl - first_name: Barbara full_name: Methfessel, Barbara last_name: Methfessel citation: ama: Schlegel-Matthies K, Bartsch S, Brandl W, Methfessel B. Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung. Barbara Budrich; 2022. apa: Schlegel-Matthies, K., Bartsch, S., Brandl, W., & Methfessel, B. (2022). Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung. Barbara Budrich. bibtex: '@book{Schlegel-Matthies_Bartsch_Brandl_Methfessel_2022, place={Opladen & Toronto}, title={Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung}, publisher={Barbara Budrich}, author={Schlegel-Matthies, Kirsten and Bartsch, Silke and Brandl, Werner and Methfessel, Barbara}, year={2022} }' chicago: 'Schlegel-Matthies, Kirsten, Silke Bartsch, Werner Brandl, and Barbara Methfessel. Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung. Opladen & Toronto: Barbara Budrich, 2022.' ieee: 'K. Schlegel-Matthies, S. Bartsch, W. Brandl, and B. Methfessel, Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung. Opladen & Toronto: Barbara Budrich, 2022.' mla: Schlegel-Matthies, Kirsten, et al. Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung. Barbara Budrich, 2022. short: K. Schlegel-Matthies, S. Bartsch, W. Brandl, B. Methfessel, Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, Barbara Budrich, Opladen & Toronto, 2022. date_created: 2023-01-11T10:24:11Z date_updated: 2023-01-11T10:32:31Z department: - _id: '17' - _id: '22' - _id: '396' language: - iso: ger page: '410' place: Opladen & Toronto publication_identifier: eisbn: - 978-3-8385-5767-0 isbn: - 978-3-8252-5767-5 publication_status: published publisher: Barbara Budrich status: public title: Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung type: book user_id: '459' year: '2022' ... --- _id: '35988' author: - first_name: Kirsten full_name: Schlegel-Matthies, Kirsten id: '459' last_name: Schlegel-Matthies citation: ama: Schlegel-Matthies K. Die Bedeutung von Ressourcen für Lebensqualität und gesellschaftliche Teilhabe. Haushalt in Bidlung und Forschung. 2022;11(1):3-24. doi:10.3224/hibifo.v11i1.01 apa: Schlegel-Matthies, K. (2022). Die Bedeutung von Ressourcen für Lebensqualität und gesellschaftliche Teilhabe. Haushalt in Bidlung und Forschung, 11(1), 3–24. https://doi.org/10.3224/hibifo.v11i1.01 bibtex: '@article{Schlegel-Matthies_2022, title={Die Bedeutung von Ressourcen für Lebensqualität und gesellschaftliche Teilhabe}, volume={11}, DOI={10.3224/hibifo.v11i1.01}, number={1}, journal={Haushalt in Bidlung und Forschung}, publisher={Barbara Budrich}, author={Schlegel-Matthies, Kirsten}, year={2022}, pages={3–24} }' chicago: 'Schlegel-Matthies, Kirsten. “Die Bedeutung von Ressourcen für Lebensqualität und gesellschaftliche Teilhabe.” Haushalt in Bidlung und Forschung 11, no. 1 (2022): 3–24. https://doi.org/10.3224/hibifo.v11i1.01.' ieee: 'K. Schlegel-Matthies, “Die Bedeutung von Ressourcen für Lebensqualität und gesellschaftliche Teilhabe,” Haushalt in Bidlung und Forschung, vol. 11, no. 1, pp. 3–24, 2022, doi: 10.3224/hibifo.v11i1.01.' mla: Schlegel-Matthies, Kirsten. “Die Bedeutung von Ressourcen für Lebensqualität und gesellschaftliche Teilhabe.” Haushalt in Bidlung und Forschung, vol. 11, no. 1, Barbara Budrich, 2022, pp. 3–24, doi:10.3224/hibifo.v11i1.01. short: K. Schlegel-Matthies, Haushalt in Bidlung und Forschung 11 (2022) 3–24. date_created: 2023-01-11T10:31:27Z date_updated: 2023-01-11T10:34:23Z department: - _id: '17' - _id: '22' - _id: '396' doi: 10.3224/hibifo.v11i1.01 intvolume: ' 11' issue: '1' language: - iso: ger page: 3-24 publication: Haushalt in Bidlung und Forschung publication_identifier: issn: - 2193-8806 publication_status: published publisher: Barbara Budrich status: public title: Die Bedeutung von Ressourcen für Lebensqualität und gesellschaftliche Teilhabe type: journal_article user_id: '459' volume: 11 year: '2022' ... --- _id: '35986' author: - first_name: Kirsten full_name: Schlegel-Matthies, Kirsten id: '459' last_name: Schlegel-Matthies citation: ama: Schlegel-Matthies K. Lebensführung und Umgang mit Diversität– Haushaltswissenschaftliche Perspektiven. Haushalt in Bidlung und Forschung. 2022;11(2):15-28. doi:10.3224/hibifo.v11i2.02 apa: Schlegel-Matthies, K. (2022). Lebensführung und Umgang mit Diversität– Haushaltswissenschaftliche Perspektiven. Haushalt in Bidlung und Forschung, 11(2), 15–28. https://doi.org/10.3224/hibifo.v11i2.02 bibtex: '@article{Schlegel-Matthies_2022, title={Lebensführung und Umgang mit Diversität– Haushaltswissenschaftliche Perspektiven}, volume={11}, DOI={10.3224/hibifo.v11i2.02}, number={2}, journal={Haushalt in Bidlung und Forschung}, publisher={Barbara Budrich}, author={Schlegel-Matthies, Kirsten}, year={2022}, pages={15–28} }' chicago: 'Schlegel-Matthies, Kirsten. “Lebensführung und Umgang mit Diversität– Haushaltswissenschaftliche Perspektiven.” Haushalt in Bidlung und Forschung 11, no. 2 (2022): 15–28. https://doi.org/10.3224/hibifo.v11i2.02.' ieee: 'K. Schlegel-Matthies, “Lebensführung und Umgang mit Diversität– Haushaltswissenschaftliche Perspektiven,” Haushalt in Bidlung und Forschung, vol. 11, no. 2, pp. 15–28, 2022, doi: 10.3224/hibifo.v11i2.02.' mla: Schlegel-Matthies, Kirsten. “Lebensführung und Umgang mit Diversität– Haushaltswissenschaftliche Perspektiven.” Haushalt in Bidlung und Forschung, vol. 11, no. 2, Barbara Budrich, 2022, pp. 15–28, doi:10.3224/hibifo.v11i2.02. short: K. Schlegel-Matthies, Haushalt in Bidlung und Forschung 11 (2022) 15–28. date_created: 2023-01-11T10:27:22Z date_updated: 2023-01-11T10:33:39Z department: - _id: '17' - _id: '22' - _id: '396' doi: 10.3224/hibifo.v11i2.02 intvolume: ' 11' issue: '2' language: - iso: ger page: 15-28 publication: Haushalt in Bidlung und Forschung publication_identifier: issn: - 2193-8806 publication_status: published publisher: Barbara Budrich status: public title: Lebensführung und Umgang mit Diversität– Haushaltswissenschaftliche Perspektiven type: journal_article user_id: '459' volume: 11 year: '2022' ... --- _id: '35969' author: - first_name: Kirsten full_name: Schlegel-Matthies, Kirsten id: '459' last_name: Schlegel-Matthies citation: ama: 'Schlegel-Matthies K. Die Organisation der Daseinsvorsorge für die private Lebensführung reflektieren. In: Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung. Barbara Budrich; 2022:114-136.' apa: Schlegel-Matthies, K. (2022). Die Organisation der Daseinsvorsorge für die private Lebensführung reflektieren. In Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung (pp. 114–136). Barbara Budrich. bibtex: '@inbook{Schlegel-Matthies_2022, place={Opladen & Toronto}, title={Die Organisation der Daseinsvorsorge für die private Lebensführung reflektieren}, booktitle={Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung}, publisher={Barbara Budrich}, author={Schlegel-Matthies, Kirsten}, year={2022}, pages={114–136} }' chicago: 'Schlegel-Matthies, Kirsten. “Die Organisation der Daseinsvorsorge für die private Lebensführung reflektieren.” In Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, 114–36. Opladen & Toronto: Barbara Budrich, 2022.' ieee: 'K. Schlegel-Matthies, “Die Organisation der Daseinsvorsorge für die private Lebensführung reflektieren,” in Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, Opladen & Toronto: Barbara Budrich, 2022, pp. 114–136.' mla: Schlegel-Matthies, Kirsten. “Die Organisation der Daseinsvorsorge für die private Lebensführung reflektieren.” Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, Barbara Budrich, 2022, pp. 114–36. short: 'K. Schlegel-Matthies, in: Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, Barbara Budrich, Opladen & Toronto, 2022, pp. 114–136.' date_created: 2023-01-11T10:04:53Z date_updated: 2023-01-11T10:34:11Z department: - _id: '17' - _id: '22' - _id: '396' language: - iso: ger page: 114-136 place: Opladen & Toronto publication: Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung publication_identifier: eisbn: - 978-3-8385-5767-0 isbn: - 978-3-8252-5767-5 publication_status: published publisher: Barbara Budrich status: public title: Die Organisation der Daseinsvorsorge für die private Lebensführung reflektieren type: book_chapter user_id: '459' year: '2022' ... --- _id: '35970' author: - first_name: Kirsten full_name: Schlegel-Matthies, Kirsten id: '459' last_name: Schlegel-Matthies citation: ama: 'Schlegel-Matthies K. Lehren gestalten – Lernen ermöglichen. Fachdidaktische Hinweise. In: Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung. Barbara Budrich; 2022:90-108.' apa: Schlegel-Matthies, K. (2022). Lehren gestalten – Lernen ermöglichen. Fachdidaktische Hinweise. In Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung (pp. 90–108). Barbara Budrich. bibtex: '@inbook{Schlegel-Matthies_2022, place={Opladen & Toronto}, title={Lehren gestalten – Lernen ermöglichen. Fachdidaktische Hinweise}, booktitle={Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung}, publisher={Barbara Budrich}, author={Schlegel-Matthies, Kirsten}, year={2022}, pages={90–108} }' chicago: 'Schlegel-Matthies, Kirsten. “Lehren gestalten – Lernen ermöglichen. Fachdidaktische Hinweise.” In Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, 90–108. Opladen & Toronto: Barbara Budrich, 2022.' ieee: 'K. Schlegel-Matthies, “Lehren gestalten – Lernen ermöglichen. Fachdidaktische Hinweise,” in Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, Opladen & Toronto: Barbara Budrich, 2022, pp. 90–108.' mla: Schlegel-Matthies, Kirsten. “Lehren gestalten – Lernen ermöglichen. Fachdidaktische Hinweise.” Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, Barbara Budrich, 2022, pp. 90–108. short: 'K. Schlegel-Matthies, in: Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, Barbara Budrich, Opladen & Toronto, 2022, pp. 90–108.' date_created: 2023-01-11T10:06:50Z date_updated: 2023-01-11T10:34:41Z department: - _id: '17' - _id: '22' - _id: '396' language: - iso: ger page: 90-108 place: Opladen & Toronto publication: Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung publication_identifier: eisbn: - 978-3-8385-5767-0 isbn: - 978-3-8252-5767-5 publication_status: published publisher: Barbara Budrich status: public title: Lehren gestalten – Lernen ermöglichen. Fachdidaktische Hinweise type: book_chapter user_id: '459' year: '2022' ... --- _id: '35979' author: - first_name: Kirsten full_name: Schlegel-Matthies, Kirsten id: '459' last_name: Schlegel-Matthies citation: ama: 'Schlegel-Matthies K. Lebensweise, Lebensführung und Lebensstile reflektieren. In: Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung. Barbara Budrich; 2022:180-207.' apa: Schlegel-Matthies, K. (2022). Lebensweise, Lebensführung und Lebensstile reflektieren. In Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung (pp. 180–207). Barbara Budrich. bibtex: '@inbook{Schlegel-Matthies_2022, place={Opladen & Toronto}, title={Lebensweise, Lebensführung und Lebensstile reflektieren}, booktitle={Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung}, publisher={Barbara Budrich}, author={Schlegel-Matthies, Kirsten}, year={2022}, pages={180–207} }' chicago: 'Schlegel-Matthies, Kirsten. “Lebensweise, Lebensführung und Lebensstile reflektieren.” In Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, 180–207. Opladen & Toronto: Barbara Budrich, 2022.' ieee: 'K. Schlegel-Matthies, “Lebensweise, Lebensführung und Lebensstile reflektieren,” in Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, Opladen & Toronto: Barbara Budrich, 2022, pp. 180–207.' mla: Schlegel-Matthies, Kirsten. “Lebensweise, Lebensführung und Lebensstile reflektieren.” Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, Barbara Budrich, 2022, pp. 180–207. short: 'K. Schlegel-Matthies, in: Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, Barbara Budrich, Opladen & Toronto, 2022, pp. 180–207.' date_created: 2023-01-11T10:13:24Z date_updated: 2023-01-11T10:33:56Z department: - _id: '17' - _id: '22' - _id: '396' language: - iso: ger page: 180-207 place: Opladen & Toronto publication: Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung publication_identifier: eisbn: - 978-3-8385-5767-0 isbn: - 978-3-8252-5767-5 publication_status: published publisher: Barbara Budrich status: public title: Lebensweise, Lebensführung und Lebensstile reflektieren type: book_chapter user_id: '459' year: '2022' ... --- _id: '35973' author: - first_name: Kirsten full_name: Schlegel-Matthies, Kirsten id: '459' last_name: Schlegel-Matthies citation: ama: 'Schlegel-Matthies K. Ernährungs- und Verbraucherbildung zwischen Wissenschaft und Lebenswelt. In: Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen Der Ernährungs- Und Verbraucherbildung. Barbara Budrich; 2022:62-89.' apa: Schlegel-Matthies, K. (2022). Ernährungs- und Verbraucherbildung zwischen Wissenschaft und Lebenswelt. In Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung (pp. 62–89). Barbara Budrich. bibtex: '@inbook{Schlegel-Matthies_2022, place={Opladen & Toronto}, title={Ernährungs- und Verbraucherbildung zwischen Wissenschaft und Lebenswelt}, booktitle={Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung}, publisher={Barbara Budrich}, author={Schlegel-Matthies, Kirsten}, year={2022}, pages={62–89} }' chicago: 'Schlegel-Matthies, Kirsten. “Ernährungs- Und Verbraucherbildung Zwischen Wissenschaft Und Lebenswelt.” In Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen Der Ernährungs- Und Verbraucherbildung, 62–89. Opladen & Toronto: Barbara Budrich, 2022.' ieee: 'K. Schlegel-Matthies, “Ernährungs- und Verbraucherbildung zwischen Wissenschaft und Lebenswelt,” in Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, Opladen & Toronto: Barbara Budrich, 2022, pp. 62–89.' mla: Schlegel-Matthies, Kirsten. “Ernährungs- Und Verbraucherbildung Zwischen Wissenschaft Und Lebenswelt.” Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen Der Ernährungs- Und Verbraucherbildung, Barbara Budrich, 2022, pp. 62–89. short: 'K. Schlegel-Matthies, in: Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen Der Ernährungs- Und Verbraucherbildung, Barbara Budrich, Opladen & Toronto, 2022, pp. 62–89.' date_created: 2023-01-11T10:08:47Z date_updated: 2023-01-11T10:35:04Z department: - _id: '17' - _id: '22' - _id: '396' language: - iso: eng page: 62-89 place: Opladen & Toronto publication: Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung publication_identifier: eisbn: - 978-3-8385-5767-0 isbn: - 978-3-8252-5767-5 publisher: Barbara Budrich status: public title: Ernährungs- und Verbraucherbildung zwischen Wissenschaft und Lebenswelt type: book_chapter user_id: '459' year: '2022' ... --- _id: '35955' author: - first_name: Kirsten full_name: Schlegel-Matthies, Kirsten id: '459' last_name: Schlegel-Matthies citation: ama: 'Schlegel-Matthies K. Die Bedeutung von Konsumentscheidungen für die Lebensführung analysieren und reflektieren. In: Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung. Barbara Budrich; 2022:208-230.' apa: Schlegel-Matthies, K. (2022). Die Bedeutung von Konsumentscheidungen für die Lebensführung analysieren und reflektieren. In Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung (pp. 208–230). Barbara Budrich. bibtex: '@inbook{Schlegel-Matthies_2022, place={Opladen & Toronto}, title={Die Bedeutung von Konsumentscheidungen für die Lebensführung analysieren und reflektieren}, booktitle={Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung}, publisher={Barbara Budrich}, author={Schlegel-Matthies, Kirsten}, year={2022}, pages={208–230} }' chicago: 'Schlegel-Matthies, Kirsten. “Die Bedeutung von Konsumentscheidungen für die Lebensführung analysieren und reflektieren.” In Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, 208–30. Opladen & Toronto: Barbara Budrich, 2022.' ieee: 'K. Schlegel-Matthies, “Die Bedeutung von Konsumentscheidungen für die Lebensführung analysieren und reflektieren,” in Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, Opladen & Toronto: Barbara Budrich, 2022, pp. 208–230.' mla: Schlegel-Matthies, Kirsten. “Die Bedeutung von Konsumentscheidungen für die Lebensführung analysieren und reflektieren.” Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, Barbara Budrich, 2022, pp. 208–30. short: 'K. Schlegel-Matthies, in: Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, Barbara Budrich, Opladen & Toronto, 2022, pp. 208–230.' date_created: 2023-01-11T09:45:29Z date_updated: 2023-01-11T10:35:47Z department: - _id: '17' - _id: '22' - _id: '396' language: - iso: ger page: 208-230 place: Opladen & Toronto publication: Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung publication_identifier: eisbn: - 978-3-8385-5767-0 isbn: - 978-3-8252-5767-5 publication_status: published publisher: Barbara Budrich status: public title: Die Bedeutung von Konsumentscheidungen für die Lebensführung analysieren und reflektieren type: book_chapter user_id: '459' year: '2022' ... --- _id: '35946' author: - first_name: Kirsten full_name: Schlegel-Matthies, Kirsten id: '459' last_name: Schlegel-Matthies citation: ama: 'Schlegel-Matthies K. Die Bedeutung und Funktion des Rechts für die Lebensführung verstehen. In: Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung. Barbara Budrich; 2022:157-179.' apa: Schlegel-Matthies, K. (2022). Die Bedeutung und Funktion des Rechts für die Lebensführung verstehen. In Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung (pp. 157–179). Barbara Budrich. bibtex: '@inbook{Schlegel-Matthies_2022, place={Opladen & Toronto}, title={Die Bedeutung und Funktion des Rechts für die Lebensführung verstehen}, booktitle={Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung}, publisher={Barbara Budrich}, author={Schlegel-Matthies, Kirsten}, year={2022}, pages={157–179} }' chicago: 'Schlegel-Matthies, Kirsten. “Die Bedeutung und Funktion des Rechts für die Lebensführung verstehen.” In Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, 157–79. Opladen & Toronto: Barbara Budrich, 2022.' ieee: 'K. Schlegel-Matthies, “Die Bedeutung und Funktion des Rechts für die Lebensführung verstehen,” in Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, Opladen & Toronto: Barbara Budrich, 2022, pp. 157–179.' mla: Schlegel-Matthies, Kirsten. “Die Bedeutung und Funktion des Rechts für die Lebensführung verstehen.” Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, Barbara Budrich, 2022, pp. 157–79. short: 'K. Schlegel-Matthies, in: Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, Barbara Budrich, Opladen & Toronto, 2022, pp. 157–179.' date_created: 2023-01-11T09:39:24Z date_updated: 2023-01-11T10:36:02Z department: - _id: '22' - _id: '396' language: - iso: ger page: 157-179 place: Opladen & Toronto publication: Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung publication_identifier: eisbn: - 978-3-8385-5767-0 isbn: - 978-3-8252-5767-5 publication_status: published publisher: Barbara Budrich status: public title: Die Bedeutung und Funktion des Rechts für die Lebensführung verstehen type: book_chapter user_id: '459' year: '2022' ... --- _id: '35975' author: - first_name: Kirsten full_name: Schlegel-Matthies, Kirsten id: '459' last_name: Schlegel-Matthies citation: ama: 'Schlegel-Matthies K. Ernährungs- und Verbraucherbildung. In: Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung. Barbara Budrich; 2022:21-61.' apa: Schlegel-Matthies, K. (2022). Ernährungs- und Verbraucherbildung. In Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung (pp. 21–61). Barbara Budrich. bibtex: '@inbook{Schlegel-Matthies_2022, place={Opladen & Toronto}, title={Ernährungs- und Verbraucherbildung}, booktitle={Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung}, publisher={Barbara Budrich}, author={Schlegel-Matthies, Kirsten}, year={2022}, pages={21–61} }' chicago: 'Schlegel-Matthies, Kirsten. “Ernährungs- und Verbraucherbildung.” In Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, 21–61. Opladen & Toronto: Barbara Budrich, 2022.' ieee: 'K. Schlegel-Matthies, “Ernährungs- und Verbraucherbildung,” in Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, Opladen & Toronto: Barbara Budrich, 2022, pp. 21–61.' mla: Schlegel-Matthies, Kirsten. “Ernährungs- und Verbraucherbildung.” Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, Barbara Budrich, 2022, pp. 21–61. short: 'K. Schlegel-Matthies, in: Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung, Barbara Budrich, Opladen & Toronto, 2022, pp. 21–61.' date_created: 2023-01-11T10:10:32Z date_updated: 2023-01-11T10:35:23Z department: - _id: '17' - _id: '22' - _id: '396' language: - iso: ger page: 21-61 place: Opladen & Toronto publication: Konsum - Ernährung - Gesundheit. Grundlagen der Ernährungs- und Verbraucherbildung publication_identifier: eisbn: - 978-3-8385-5767-0 isbn: - 978-3-8252-5767-5 publication_status: published publisher: Barbara Budrich status: public title: Ernährungs- und Verbraucherbildung type: book_chapter user_id: '459' year: '2022' ... --- _id: '39066' author: - first_name: Kathrin full_name: Wicker, Kathrin id: '94976' last_name: Wicker citation: ama: 'Wicker K. Alltagsmanagement und Alltagskompetenzen von Familien in besonderen Lebenslagen. Eine qualitative Studie über Informations- und Unterstützungsbedarfe von jungen Familien in Deutschland. In: Deutsche Gesellschaft für Hauswirtschaft e.V., ed. ; 2022. doi: 10.23782/HUW_02_2022' apa: Wicker, K. (2022). Alltagsmanagement und Alltagskompetenzen von Familien in besonderen Lebenslagen. Eine qualitative Studie über Informations- und Unterstützungsbedarfe von jungen Familien in Deutschland. (Deutsche Gesellschaft für Hauswirtschaft e.V., Ed.). https://doi.org/ 10.23782/HUW_02_2022 bibtex: '@inproceedings{Wicker_2022, place={Rheine}, title={Alltagsmanagement und Alltagskompetenzen von Familien in besonderen Lebenslagen. Eine qualitative Studie über Informations- und Unterstützungsbedarfe von jungen Familien in Deutschland.}, DOI={ 10.23782/HUW_02_2022}, author={Wicker, Kathrin}, editor={Deutsche Gesellschaft für Hauswirtschaft e.V.}, year={2022} }' chicago: Wicker, Kathrin. “Alltagsmanagement Und Alltagskompetenzen von Familien in Besonderen Lebenslagen. Eine Qualitative Studie Über Informations- Und Unterstützungsbedarfe von Jungen Familien in Deutschland.” edited by Deutsche Gesellschaft für Hauswirtschaft e.V. Rheine, 2022. https://doi.org/ 10.23782/HUW_02_2022. ieee: 'K. Wicker, “Alltagsmanagement und Alltagskompetenzen von Familien in besonderen Lebenslagen. Eine qualitative Studie über Informations- und Unterstützungsbedarfe von jungen Familien in Deutschland.,” Hannover, 2022, doi: 10.23782/HUW_02_2022.' mla: Wicker, Kathrin. Alltagsmanagement Und Alltagskompetenzen von Familien in Besonderen Lebenslagen. Eine Qualitative Studie Über Informations- Und Unterstützungsbedarfe von Jungen Familien in Deutschland. Edited by Deutsche Gesellschaft für Hauswirtschaft e.V., 2022, doi: 10.23782/HUW_02_2022. short: 'K. Wicker, in: Deutsche Gesellschaft für Hauswirtschaft e.V. (Ed.), Rheine, 2022.' conference: end_date: 2021-09-24 location: Hannover name: Leben 2050. Haushaltswissenschaftliche Perspektiven. Dokumentation der Jubiläumstagung der Deutschen Gesellschaft für Hauswirtschaft vom 23. und 24. September 2021 start_date: 2021-09-23 corporate_editor: - Deutsche Gesellschaft für Hauswirtschaft e.V. date_created: 2023-01-24T09:03:49Z date_updated: 2023-01-24T09:12:46Z department: - _id: '394' doi: ' 10.23782/HUW_02_2022' language: - iso: eng place: Rheine publication_identifier: isbn: - ' 2626-0913' status: public title: Alltagsmanagement und Alltagskompetenzen von Familien in besonderen Lebenslagen. Eine qualitative Studie über Informations- und Unterstützungsbedarfe von jungen Familien in Deutschland. type: conference user_id: '94976' year: '2022' ... --- _id: '39076' author: - first_name: Kathrin full_name: Wicker, Kathrin id: '94976' last_name: Wicker citation: ama: Wicker K. Alltagsmanagement Und Alltagskompetenzen von Familien in Besonderen Lebenslagen. Kompetenzzentrum Hauswirtschaft Bayern; 2022. apa: Wicker, K. (2022). Alltagsmanagement und Alltagskompetenzen von Familien in besonderen Lebenslagen. Kompetenzzentrum Hauswirtschaft Bayern. bibtex: '@book{Wicker_2022, place={Wiedenbach}, title={Alltagsmanagement und Alltagskompetenzen von Familien in besonderen Lebenslagen}, publisher={Kompetenzzentrum Hauswirtschaft Bayern}, author={Wicker, Kathrin}, year={2022} }' chicago: 'Wicker, Kathrin. Alltagsmanagement Und Alltagskompetenzen von Familien in Besonderen Lebenslagen. Wiedenbach: Kompetenzzentrum Hauswirtschaft Bayern, 2022.' ieee: 'K. Wicker, Alltagsmanagement und Alltagskompetenzen von Familien in besonderen Lebenslagen. Wiedenbach: Kompetenzzentrum Hauswirtschaft Bayern, 2022.' mla: Wicker, Kathrin. Alltagsmanagement Und Alltagskompetenzen von Familien in Besonderen Lebenslagen. Kompetenzzentrum Hauswirtschaft Bayern, 2022. short: K. Wicker, Alltagsmanagement Und Alltagskompetenzen von Familien in Besonderen Lebenslagen, Kompetenzzentrum Hauswirtschaft Bayern, Wiedenbach, 2022. date_created: 2023-01-24T09:09:08Z date_updated: 2023-01-24T09:13:59Z department: - _id: '394' language: - iso: eng main_file_link: - url: https://www.stmelf.bayern.de/berufsbildung/berufe_hauswirtschaft/296855/index.php place: Wiedenbach publisher: Kompetenzzentrum Hauswirtschaft Bayern related_material: link: - relation: confirmation url: https://www.stmelf.bayern.de/berufsbildung/berufe_hauswirtschaft/296855/index.php status: public title: Alltagsmanagement und Alltagskompetenzen von Familien in besonderen Lebenslagen type: working_paper user_id: '94976' year: '2022' ...