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393 Publications


2009 | Journal Article | LibreCat-ID: 36044
Schlegel-Matthies, K. (2009). Ressourcen – Voraussetzung für Teilhabe- und Gestaltungsmöglichkeiten. Haushalt & Bildung, 86(2), 2.
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2009 | Journal Article | LibreCat-ID: 36049
Schlegel-Matthies, K., & Methfessel, B. (2009). Ressourcen im Rahmen des Haushaltshandelns. Haushalt & Bildung, 86(2), 3–4.
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2009 | Journal Article | LibreCat-ID: 36050
Schlegel-Matthies, K., Methfessel, B., & Bigga, R. (2009). Materielle Ressourcen – oder: Warum, wozu und wie haben und nutzen wir Güter? Haushalt & Bildung, 86(2), 10–14.
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2009 | Journal Article | LibreCat-ID: 40220
Wagenknecht, I., Meier-Gräwe, U., & Fegert, J. M. (2009). Frühe Hilfen rechnen sich. Frühförderung interdisziplinär, 28, 82–91.
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2008 | Journal Article | LibreCat-ID: 25938
Karaolis-Danckert, N., Buyken, A., Kulig, M., Kroke, A., Forster, J., Kamin, W., Schuster, A., Hornberg, C., Keil, T., Bergmann, R., Wahn, U., & Lau, S. (2008). How pre- and postnatal risk factors modify the effect of rapid weight gain in infancy and early childhood on subsequent fat mass development: results from the Multicenter Allergy Study 90. Am J Clin Nutr, 87(5), 1356–1364. https://doi.org/10.1093/ajcn/87.5.1356
LibreCat | DOI | PubMed | Europe PMC
 

2008 | Journal Article | LibreCat-ID: 26891
Buyken, A., Karaolis-Danckert, N., & Remer, T. (2008). Association of prepubertal body composition in healthy girls and boys with the timing of early and late pubertal markers. The American Journal of Clinical Nutrition, 221–230. https://doi.org/10.3945/ajcn.2008.26733
LibreCat | DOI
 

2008 | Journal Article | LibreCat-ID: 26892
Libuda, L., Alexy, U., Buyken, A., Sichert-Hellert, W., Stehle, P., & Kersting, M. (2008). Consumption of sugar-sweetened beverages and its association with nutrient intakes and diet quality in German children and adolescents. British Journal of Nutrition, Article 1549. https://doi.org/10.1017/s0007114508094671
LibreCat | DOI
 

2008 | Journal Article | LibreCat-ID: 27137
Libuda, L., Alexy, U., Remer, T., Stehle, P., Schoenau, E., & Kersting, M. (2008). Association between long-term consumption of soft drinks and variables of bone modeling and remodeling in a sample of healthy German children and adolescents. The American Journal of Clinical Nutrition, 1670–1677. https://doi.org/10.3945/ajcn.2008.26414
LibreCat | DOI
 

2008 | Journal Article | LibreCat-ID: 27586
Libuda, L., Alexey, U., Stehle, P., & Kersting, M. (2008). Konsum von Erfrischungsgetränken und Entwicklung des Körpergewichts im Kindes- und Jugendalter – Gibt es eine Verbindung? . Aktuelle Ernährungsmedizin, 33, 123–131. https://doi.org/10.1055/s-2007-986311
LibreCat | DOI
 

2008 | Journal Article | LibreCat-ID: 27587
Libuda, L., & Kersting, M. (2008). DONALD News: Erfrischungsgetränke und Ernährungsqualität. . Ernährungsumschau, 55, 646.
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2008 | Journal Article | LibreCat-ID: 27714
Buyken, A., Karaolis-Danckert, N., Remer, T., Bolzenius, K., Landsberg, B., & Kroke, A. (2008). Effects of Breastfeeding on Trajectories of Body Fat and BMI throughout Childhood. Obesity, 389–395. https://doi.org/10.1038/oby.2007.57
LibreCat | DOI
 

2008 | Journal Article | LibreCat-ID: 27773
Toeller, M., Buyken, A., Heitkamp, G., Berg, G., & Scherbaum, W. (2008). Prevalence of Chronic Complications, Metabolic Control and Nutritional Intake in Type 1 Diabetes: Comparison Between Different European Regions. Hormone and Metabolic Research, 680–685. https://doi.org/10.1055/s-2007-978820
LibreCat | DOI
 

2008 | Book Chapter | LibreCat-ID: 27887
Schlegel-Matthies, K. (2008). Ernährungsbildung in Unterricht und Schulprofil. Essen und Trinken in der Schule – Bildungschance und Beitrag zu sozialer Gerechtigkeit. In I. Antoni-Komar, R. Pfriem, T. Raabe, & A. Spiller (Eds.), Ernährung, Kultur, Lebensqualität. Wege regionaler Nachhaltigkeit (pp. 303–315).
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2008 | Book Chapter | LibreCat-ID: 27888
Methfessel, B., Ritterbach, U., & Schlegel-Matthies, K. (2008). Private Lebensführung als Umgang mit Komplexität - ein schwer operationalisierbares Bildungsziel. In V. Frederking (Ed.), .): Schwer messbare Kompetenzen. Herausforderungen für die empirische Fachdidaktik (pp. 115–125).
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2008 | Journal Article | LibreCat-ID: 36070
Schlegel-Matthies, K. (2008). Konsumentinnen und Konsumenten - politisch denkende und moralisch handelnde Akteure. Haushalt & Bildung, 85(2), 3–5.
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2007 | Journal Article | LibreCat-ID: 25934
Günther, A., Buyken, A., & Kroke, A. (2007). Protein intake during the period of complementary feeding and early childhood and the association with body mass index and percentage body fat at 7 y of age. Am J Clin Nutr, 85(6), 1626–1633. https://doi.org/10.1093/ajcn/85.6.1626
LibreCat | DOI | PubMed | Europe PMC
 

2007 | Journal Article | LibreCat-ID: 25935
Buyken, A., Trauner, K., Günther, A., Kroke, A., & Remer, T. (2007). Breakfast glycemic index affects subsequent daily energy intake in free-living healthy children. Am J Clin Nutr, 86(4), 980–987. https://doi.org/10.1093/ajcn/86.4.980
LibreCat | DOI | PubMed | Europe PMC
 

2007 | Journal Article | LibreCat-ID: 25936
Karaolis-Danckert, N., Günther, A., Kroke, A., Hornberg, C., & Buyken, A. (2007). How early dietary factors modify the effect of rapid weight gain in infancy on subsequent body-composition development in term children whose birth weight was appropriate for gestational age. Am J Clin Nutr, 86(6), 1700–1708. https://doi.org/10.1093/ajcn/86.5.1700
LibreCat | DOI | PubMed | Europe PMC
 

2007 | Journal Article | LibreCat-ID: 25937
Günther, A., Remer, T., Kroke, A., & Buyken, A. (2007). Early protein intake and later obesity risk: which protein sources at which time points throughout infancy and childhood are important for body mass index and body fat percentage at 7 y of age? Am J Clin Nutr, 86(6), 1765–1772. https://doi.org/10.1093/ajcn/86.5.1765
LibreCat | DOI | PubMed | Europe PMC
 

2007 | Journal Article | LibreCat-ID: 27138
Libuda, L., Alexy, U., Sichert-Hellert, W., Stehle, P., Karaolis-Danckert, N., Buyken, A., & Kersting, M. (2007). Pattern of beverage consumption and long-term association with body-weight status in German adolescents – results from the DONALD study. British Journal of Nutrition, 1370–1379. https://doi.org/10.1017/s0007114507862362
LibreCat | DOI
 

2007 | Journal Article | LibreCat-ID: 27588
Libuda, L., & Alexey, U. (2007). DONALD News: Zuckerhaltige Getränke und Übergewicht bei Kindern. Monatsschriften Kinderheilkunde, 155, 684.
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2007 | Journal Article | LibreCat-ID: 27710
Buyken, A., & Liese, A. D. (2007). Dietary Glycemic Index, Glycemic Load, Fiber, Simple Sugars, and Insulin Resistance: The Inter99 Study: Response to Lau et al. Diabetes Care, 2986–2986. https://doi.org/10.2337/diacare.28.12.2986
LibreCat | DOI
 

2007 | Journal Article | LibreCat-ID: 27789
Buyken, A., von Eckardstein, A., Schulte, H., Cullen, P., & Assmann, G. (2007). Type 2 diabetes mellitus and risk of coronary heart disease: results of the 10-year follow-up of the PROCAM study. European Journal of Cardiovascular Prevention & Rehabilitation, 230–236. https://doi.org/10.1097/hjr.0b013e3280142037
LibreCat | DOI
 

2007 | Journal Article | LibreCat-ID: 27889
Schlegel-Matthies, K. (2007). Zum Umgang mit Vielfalt im haushaltsbezogenen Unterricht. Haushalt & Bildung, 84(1), 35–46.
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2007 | Journal Article | LibreCat-ID: 27890
Schlegel-Matthies, K. (2007). Vermittlung von Konsum- und Finanzkompetenzen für Kinder und Jugendliche - Möglichkeiten und Grenzen pädagogischen Handelns. Der pädagogische Blick. Zeitschrift für Wissenschaft und Praxis in pädagogischen Berufen, 15(2), 89–96.
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2007 | Book | LibreCat-ID: 27891
Oepping, A., & Schlegel-Matthies, K. (2007). REVIS - Moderne Ernährungs- und Verbraucherbildung. aid.
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2006 | Journal Article | LibreCat-ID: 25932
Buyken, A., Kellerhoff, Y., Hahn, S., Kroke, A., & Remer, T. (2006). Urinary C-peptide excretion in free-living healthy children is related to dietary carbohydrate intake but not to the dietary glycemic index. J Nutr, 136(7), 1828–1833. https://doi.org/10.1093/jn/136.7.1828
LibreCat | DOI | PubMed | Europe PMC
 

2006 | Journal Article | LibreCat-ID: 25933
Karaolis-Danckert, N., Buyken, A., Bolzenius, K., Perim de Faria, C., Lentze, M., & Kroke, A. (2006). Rapid growth among term children whose birth weight was appropriate for gestational age has a longer lasting effect on body fat percentage than on body mass index. Am J Clin Nutr, 84(6), 1449–1455. https://doi.org/10.1093/ajcn/84.6.1449
LibreCat | DOI | PubMed | Europe PMC
 

2006 | Journal Article | LibreCat-ID: 27712
Günther, A. L. B., Buyken, A., & Kroke, A. (2006). The influence of habitual protein intake in early childhood on BMI and age at adiposity rebound: results from the DONALD Study. International Journal of Obesity, 1072–1079. https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0803288
LibreCat | DOI
 

2006 | Journal Article | LibreCat-ID: 27892
Schlegel-Matthies, K. (2006). REVIS – Reform der Ernährungs- und Verbraucherbildung in Schulen . Haushalt & Bildung, 83(1).
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2006 | Journal Article | LibreCat-ID: 27893
Methfessel, B., & Schlegel-Matthies, K. (2006). Zur Analyse von Unterrichtsmaterialien für die Ernährungs- und Verbraucherbildung. Haushalt & Bildung, 83(1), 14–24.
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2006 | Book Chapter | LibreCat-ID: 36074
Bartsch, S., Methfessel, B., & Schlegel-Matthies, K. (2006). Pizza, Pasta und Döner Kebab: Mediterranean Dishes in the Everyday Life of German Young People. In P. Lysaght & N. Rittig-Beljak (Eds.), Mediterranean Food. Concepts and Trends. Proceedings of the 15th International Ethnological Food Research Conference, Dubrovnik, 27 September - 3 October (pp. 149–172).
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2006 | Journal Article | LibreCat-ID: 36072
Schlegel-Matthies, K., Methfessel, B., & Bartsch, S. (2006). Pizza, Pasta, Döner Kebab - Mittelmeerkost im Alltag deutscher Jugendlicher. Historische und soziale Hintergründe. Haushalt & Bildung, 83(4), 17–26.
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2006 | Journal Article | LibreCat-ID: 36071
Schlegel-Matthies, K., & Methfessel, B. (2006). Mittelmeerkost im Alltag deutscher Jugendlicher - Ein Lehr-Forschungsprojekt mit Studierenden in Heidelberg und Paderborn. Haushalt & Bildung, 83(4), 37–46.
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2006 | Journal Article | LibreCat-ID: 27894
Philipps, U., & Bigga, R. (2006). Zur Entwicklung eines Kerncurriculums für den Lernbereich „Arbeitslehre". Haushalt & Bildung, 83(1), 59–64.
LibreCat
 

2005 | Journal Article | LibreCat-ID: 25931
Buyken, A., Dettmann, W., Kersting, M., & Kroke, A. (2005). Glycaemic index and glycaemic load in the diet of healthy schoolchildren: trends from 1990 to 2002, contribution of different carbohydrate sources and relationships to dietary quality. Br J Nutr, 94(5), 796–803. https://doi.org/10.1079/bjn20051537
LibreCat | DOI | PubMed | Europe PMC
 

2005 | Journal Article | LibreCat-ID: 27711
Buyken, A., & Kroke, A. (2005). Glycaemic index of potatoes: myth and reality from a European perspective. British Journal of Nutrition, 1035–1037. https://doi.org/10.1079/bjn20051597
LibreCat | DOI
 

2005 | Journal Article | LibreCat-ID: 27763
Kroke, A., Hahn, S., Buyken, A., & Liese, A. D. (2005). A comparative evaluation of two different approaches to estimating age at adiposity rebound. International Journal of Obesity, 261–266. https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0803143
LibreCat | DOI
 

2005 | Conference Paper | LibreCat-ID: 27895
Schlegel-Matthies, K. (2005). Neue Orientierungen der Ernährungs- und Verbraucherbildung . Aktuelle Aspekte in der Ernährungsbildung und -beratung. Tagungsband der DGE-Arbeitstagung am 29. und 30. September in Paderborn, 51–55.
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2005 | Book Chapter | LibreCat-ID: 27897
Schlegel-Matthies, K. (2005). Ernährungs- und Verbraucherbildung in der Reform . In Pisa“ in der Verbraucherbildung. Sind wir alle Konsum-Analphabeten? (Vol. 3, pp. 49–54).
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2005 | Book Chapter | LibreCat-ID: 27898
Schlegel-Matthies, K. (2005). Fachdidaktische Perspektiven auf den Umgang mit Heterogenität im haushaltsbezogenen Unterricht . In Heterogenität als Chance. Vom produktiven Umgang mit Gleichheit und Differenz in der Schule. (pp. 197–217). LIT-Verlag.
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2005 | Journal Article | LibreCat-ID: 27899
Schlegel-Matthies, K. (2005). Zwischen Selbstbestimmung und Verantwortung – Herausforderungen für Verbraucherbildung. Haushalt & Bildung, 82(1), 25–32.
LibreCat
 

2005 | Journal Article | LibreCat-ID: 27900
Schlegel-Matthies, K. (2005). Verbraucherbildung vor neuen Herausforderungen. Editorial. Haushalt & Bildung, 82(1), 1.
LibreCat
 

2005 | Book Chapter | LibreCat-ID: 36076
Schlegel-Matthies, K. (2005). Ernährung zwischen Natur und Kultur: Das Beispiel Fleisch. In H. Heseker (Ed.), Neue Aspekte der Ernährungsbildung (pp. 36–43; 217–218). Umschau Zeitschriftenverlag.
LibreCat
 

2005 | Book Chapter | LibreCat-ID: 36075
Schlegel-Matthies, K. (2005). Neues Konsum- und Finanzmanagement . In Verbraucherzentrale Bundesverband (Ed.), Neue Hauswirtschaft. Ein Material für Multiplikator/innen der familien- und haushaltsbezogenen Bildung (pp. 64–85).
LibreCat
 

2005 | Journal Article | LibreCat-ID: 27904
Methfessel, B., & Bigga, R. (2005). Kooperationsprojekt REVIS: Länderbericht Baden-Württemberg. . Schlussbericht, REVIS – Reform Der Ernährungs- Und Verbraucherbildung in Schulen. .
LibreCat
 

2005 | Book | LibreCat-ID: 27903
Bigga, R. (2005). Bildungsstandards. Eine Diskussion um Arbeitslehre - Haushalt - Technik - Textilarbeit - Wirtschaft.
LibreCat
 

2004 | Journal Article | LibreCat-ID: 27750
Buyken, A., Hahn, S., & Kroke, A. (2004). Differences between recumbent length and stature measurement in groups of 2- and 3-y-old children and its relevance for the use of European body mass index references. International Journal of Obesity, 24–28. https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0802738
LibreCat | DOI
 

2004 | Working Paper | LibreCat-ID: 27925
Schlegel-Matthies, K. (2004). Verbraucherbildung im Forschungsprojekt REVIS – Grundlagen.
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2004 | Journal Article | LibreCat-ID: 27926
Schlegel-Matthies, K. (2004). „Was gibt’s heute?“ Aktuelle Ansätze der Ernährungsbildung. Campus Culinaire , 1, 103–108.
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