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393 Publications


2009 | Journal Article | LibreCat-ID: 36044
K. Schlegel-Matthies, “Ressourcen – Voraussetzung für Teilhabe- und Gestaltungsmöglichkeiten,” Haushalt & Bildung, vol. 86, no. 2, p. 2, 2009.
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2009 | Journal Article | LibreCat-ID: 36049
K. Schlegel-Matthies and B. Methfessel, “Ressourcen im Rahmen des Haushaltshandelns,” Haushalt & Bildung, vol. 86, no. 2, pp. 3–4, 2009.
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2009 | Journal Article | LibreCat-ID: 36050
K. Schlegel-Matthies, B. Methfessel, and R. Bigga, “Materielle Ressourcen – oder: Warum, wozu und wie haben und nutzen wir Güter?,” Haushalt & Bildung, vol. 86, no. 2, pp. 10–14, 2009.
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2009 | Journal Article | LibreCat-ID: 40220
I. Wagenknecht, U. Meier-Gräwe, and J. M. Fegert, “Frühe Hilfen rechnen sich,” Frühförderung interdisziplinär, vol. 28, pp. 82–91, 2009.
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2008 | Journal Article | LibreCat-ID: 25938
N. Karaolis-Danckert et al., “How pre- and postnatal risk factors modify the effect of rapid weight gain in infancy and early childhood on subsequent fat mass development: results from the Multicenter Allergy Study 90.,” Am J Clin Nutr, vol. 87, no. 5, pp. 1356–1364, 2008, doi: 10.1093/ajcn/87.5.1356.
LibreCat | DOI | PubMed | Europe PMC
 

2008 | Journal Article | LibreCat-ID: 26891
A. Buyken, N. Karaolis-Danckert, and T. Remer, “Association of prepubertal body composition in healthy girls and boys with the timing of early and late pubertal markers,” The American Journal of Clinical Nutrition, pp. 221–230, 2008, doi: 10.3945/ajcn.2008.26733.
LibreCat | DOI
 

2008 | Journal Article | LibreCat-ID: 26892
L. Libuda, U. Alexy, A. Buyken, W. Sichert-Hellert, P. Stehle, and M. Kersting, “Consumption of sugar-sweetened beverages and its association with nutrient intakes and diet quality in German children and adolescents,” British Journal of Nutrition, Art. no. 1549, 2008, doi: 10.1017/s0007114508094671.
LibreCat | DOI
 

2008 | Journal Article | LibreCat-ID: 27137
L. Libuda, U. Alexy, T. Remer, P. Stehle, E. Schoenau, and M. Kersting, “Association between long-term consumption of soft drinks and variables of bone modeling and remodeling in a sample of healthy German children and adolescents,” The American Journal of Clinical Nutrition, pp. 1670–1677, 2008, doi: 10.3945/ajcn.2008.26414.
LibreCat | DOI
 

2008 | Journal Article | LibreCat-ID: 27586
L. Libuda, U. Alexey, P. Stehle, and M. Kersting, “Konsum von Erfrischungsgetränken und Entwicklung des Körpergewichts im Kindes- und Jugendalter – Gibt es eine Verbindung? ,” Aktuelle Ernährungsmedizin, vol. 33, pp. 123–131, 2008, doi: 10.1055/s-2007-986311.
LibreCat | DOI
 

2008 | Journal Article | LibreCat-ID: 27587
L. Libuda and M. Kersting, “DONALD News: Erfrischungsgetränke und Ernährungsqualität. ,” Ernährungsumschau, vol. 55, p. 646, 2008.
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2008 | Journal Article | LibreCat-ID: 27714
A. Buyken, N. Karaolis-Danckert, T. Remer, K. Bolzenius, B. Landsberg, and A. Kroke, “Effects of Breastfeeding on Trajectories of Body Fat and BMI throughout Childhood,” Obesity, pp. 389–395, 2008, doi: 10.1038/oby.2007.57.
LibreCat | DOI
 

2008 | Journal Article | LibreCat-ID: 27773
M. Toeller, A. Buyken, G. Heitkamp, G. Berg, and W. Scherbaum, “Prevalence of Chronic Complications, Metabolic Control and Nutritional Intake in Type 1 Diabetes: Comparison Between Different European Regions,” Hormone and Metabolic Research, pp. 680–685, 2008, doi: 10.1055/s-2007-978820.
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2008 | Book Chapter | LibreCat-ID: 27887
K. Schlegel-Matthies, “Ernährungsbildung in Unterricht und Schulprofil. Essen und Trinken in der Schule – Bildungschance und Beitrag zu sozialer Gerechtigkeit,” in Ernährung, Kultur, Lebensqualität. Wege regionaler Nachhaltigkeit, I. Antoni-Komar, R. Pfriem, T. Raabe, and A. Spiller, Eds. 2008, pp. 303–315.
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2008 | Book Chapter | LibreCat-ID: 27888
B. Methfessel, U. Ritterbach, and K. Schlegel-Matthies, “Private Lebensführung als Umgang mit Komplexität - ein schwer operationalisierbares Bildungsziel,” in .): Schwer messbare Kompetenzen. Herausforderungen für die empirische Fachdidaktik, V. Frederking, Ed. 2008, pp. 115–125.
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2008 | Journal Article | LibreCat-ID: 36070
K. Schlegel-Matthies, “Konsumentinnen und Konsumenten - politisch denkende und moralisch handelnde Akteure,” Haushalt & Bildung, vol. 85, no. 2, pp. 3–5, 2008.
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2007 | Journal Article | LibreCat-ID: 25934
A. Günther, A. Buyken, and A. Kroke, “Protein intake during the period of complementary feeding and early childhood and the association with body mass index and percentage body fat at 7 y of age.,” Am J Clin Nutr, vol. 85, no. 6, pp. 1626–1633, 2007, doi: 10.1093/ajcn/85.6.1626.
LibreCat | DOI | PubMed | Europe PMC
 

2007 | Journal Article | LibreCat-ID: 25935
A. Buyken, K. Trauner, A. Günther, A. Kroke, and T. Remer, “Breakfast glycemic index affects subsequent daily energy intake in free-living healthy children.,” Am J Clin Nutr, vol. 86, no. 4, pp. 980–987, 2007, doi: 10.1093/ajcn/86.4.980.
LibreCat | DOI | PubMed | Europe PMC
 

2007 | Journal Article | LibreCat-ID: 25936
N. Karaolis-Danckert, A. Günther, A. Kroke, C. Hornberg, and A. Buyken, “How early dietary factors modify the effect of rapid weight gain in infancy on subsequent body-composition development in term children whose birth weight was appropriate for gestational age.,” Am J Clin Nutr, vol. 86, no. 6, pp. 1700–1708, 2007, doi: 10.1093/ajcn/86.5.1700.
LibreCat | DOI | PubMed | Europe PMC
 

2007 | Journal Article | LibreCat-ID: 25937
A. Günther, T. Remer, A. Kroke, and A. Buyken, “Early protein intake and later obesity risk: which protein sources at which time points throughout infancy and childhood are important for body mass index and body fat percentage at 7 y of age?,” Am J Clin Nutr, vol. 86, no. 6, pp. 1765–1772, 2007, doi: 10.1093/ajcn/86.5.1765.
LibreCat | DOI | PubMed | Europe PMC
 

2007 | Journal Article | LibreCat-ID: 27138
L. Libuda et al., “Pattern of beverage consumption and long-term association with body-weight status in German adolescents – results from the DONALD study,” British Journal of Nutrition, pp. 1370–1379, 2007, doi: 10.1017/s0007114507862362.
LibreCat | DOI
 

2007 | Journal Article | LibreCat-ID: 27588
L. Libuda and U. Alexey, “DONALD News: Zuckerhaltige Getränke und Übergewicht bei Kindern.,” Monatsschriften Kinderheilkunde, vol. 155, p. 684, 2007.
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2007 | Journal Article | LibreCat-ID: 27710
A. Buyken and A. D. Liese, “Dietary Glycemic Index, Glycemic Load, Fiber, Simple Sugars, and Insulin Resistance: The Inter99 Study: Response to Lau et al.,” Diabetes Care, pp. 2986–2986, 2007, doi: 10.2337/diacare.28.12.2986.
LibreCat | DOI
 

2007 | Journal Article | LibreCat-ID: 27789
A. Buyken, A. von Eckardstein, H. Schulte, P. Cullen, and G. Assmann, “Type 2 diabetes mellitus and risk of coronary heart disease: results of the 10-year follow-up of the PROCAM study,” European Journal of Cardiovascular Prevention & Rehabilitation, pp. 230–236, 2007, doi: 10.1097/hjr.0b013e3280142037.
LibreCat | DOI
 

2007 | Journal Article | LibreCat-ID: 27889
K. Schlegel-Matthies, “Zum Umgang mit Vielfalt im haushaltsbezogenen Unterricht,” Haushalt & Bildung, vol. 84, no. 1, pp. 35–46, 2007.
LibreCat
 

2007 | Journal Article | LibreCat-ID: 27890
K. Schlegel-Matthies, “Vermittlung von Konsum- und Finanzkompetenzen für Kinder und Jugendliche - Möglichkeiten und Grenzen pädagogischen Handelns,” Der pädagogische Blick. Zeitschrift für Wissenschaft und Praxis in pädagogischen Berufen, vol. 15, no. 2, pp. 89–96, 2007.
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2007 | Book | LibreCat-ID: 27891
A. Oepping and K. Schlegel-Matthies, REVIS - Moderne Ernährungs- und Verbraucherbildung. Bonn: aid, 2007.
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2006 | Journal Article | LibreCat-ID: 25932
A. Buyken, Y. Kellerhoff, S. Hahn, A. Kroke, and T. Remer, “Urinary C-peptide excretion in free-living healthy children is related to dietary carbohydrate intake but not to the dietary glycemic index.,” J Nutr, vol. 136, no. 7, pp. 1828–1833, 2006, doi: 10.1093/jn/136.7.1828.
LibreCat | DOI | PubMed | Europe PMC
 

2006 | Journal Article | LibreCat-ID: 25933
N. Karaolis-Danckert, A. Buyken, K. Bolzenius, C. Perim de Faria, M. Lentze, and A. Kroke, “Rapid growth among term children whose birth weight was appropriate for gestational age has a longer lasting effect on body fat percentage than on body mass index.,” Am J Clin Nutr, vol. 84, no. 6, pp. 1449–1455, 2006, doi: 10.1093/ajcn/84.6.1449.
LibreCat | DOI | PubMed | Europe PMC
 

2006 | Journal Article | LibreCat-ID: 27712
A. L. B. Günther, A. Buyken, and A. Kroke, “The influence of habitual protein intake in early childhood on BMI and age at adiposity rebound: results from the DONALD Study,” International Journal of Obesity, pp. 1072–1079, 2006, doi: 10.1038/sj.ijo.0803288.
LibreCat | DOI
 

2006 | Journal Article | LibreCat-ID: 27892
K. Schlegel-Matthies, “REVIS – Reform der Ernährungs- und Verbraucherbildung in Schulen ,” Haushalt & Bildung, vol. 83, no. 1, 2006.
LibreCat
 

2006 | Journal Article | LibreCat-ID: 27893
B. Methfessel and K. Schlegel-Matthies, “Zur Analyse von Unterrichtsmaterialien für die Ernährungs- und Verbraucherbildung,” Haushalt & Bildung, vol. 83, no. 1, pp. 14–24, 2006.
LibreCat
 

2006 | Book Chapter | LibreCat-ID: 36074
S. Bartsch, B. Methfessel, and K. Schlegel-Matthies, “ Pizza, Pasta und Döner Kebab: Mediterranean Dishes in the Everyday Life of German Young People,” in Mediterranean Food. Concepts and Trends. Proceedings of the 15th International Ethnological Food Research Conference, Dubrovnik, 27 September - 3 October, P. Lysaght and N. Rittig-Beljak, Eds. Zagreb, 2006, pp. 149–172.
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2006 | Journal Article | LibreCat-ID: 36072
K. Schlegel-Matthies, B. Methfessel, and S. Bartsch, “Pizza, Pasta, Döner Kebab - Mittelmeerkost im Alltag deutscher Jugendlicher. Historische und soziale Hintergründe,” Haushalt & Bildung, vol. 83, no. 4, pp. 17–26, 2006.
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2006 | Journal Article | LibreCat-ID: 36071
K. Schlegel-Matthies and B. Methfessel, “Mittelmeerkost im Alltag deutscher Jugendlicher - Ein Lehr-Forschungsprojekt mit Studierenden in Heidelberg und Paderborn,” Haushalt & Bildung, vol. 83, no. 4, pp. 37–46, 2006.
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2006 | Journal Article | LibreCat-ID: 27894
U. Philipps and R. Bigga, “Zur Entwicklung eines Kerncurriculums für den Lernbereich „Arbeitslehre",” Haushalt & Bildung, vol. 83, no. 1, pp. 59–64, 2006.
LibreCat
 

2005 | Journal Article | LibreCat-ID: 25931
A. Buyken, W. Dettmann, M. Kersting, and A. Kroke, “Glycaemic index and glycaemic load in the diet of healthy schoolchildren: trends from 1990 to 2002, contribution of different carbohydrate sources and relationships to dietary quality.,” Br J Nutr, vol. 94, no. 5, pp. 796–803, 2005, doi: 10.1079/bjn20051537.
LibreCat | DOI | PubMed | Europe PMC
 

2005 | Journal Article | LibreCat-ID: 27711
A. Buyken and A. Kroke, “Glycaemic index of potatoes: myth and reality from a European perspective,” British Journal of Nutrition, pp. 1035–1037, 2005, doi: 10.1079/bjn20051597.
LibreCat | DOI
 

2005 | Journal Article | LibreCat-ID: 27763
A. Kroke, S. Hahn, A. Buyken, and A. D. Liese, “A comparative evaluation of two different approaches to estimating age at adiposity rebound,” International Journal of Obesity, pp. 261–266, 2005, doi: 10.1038/sj.ijo.0803143.
LibreCat | DOI
 

2005 | Conference Paper | LibreCat-ID: 27895
K. Schlegel-Matthies, “Neue Orientierungen der Ernährungs- und Verbraucherbildung ,” in Aktuelle Aspekte in der Ernährungsbildung und -beratung. Tagungsband der DGE-Arbeitstagung am 29. und 30. September in Paderborn, 2005, pp. 51–55.
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2005 | Book Chapter | LibreCat-ID: 27897
K. Schlegel-Matthies, “Ernährungs- und Verbraucherbildung in der Reform ,” in Pisa“ in der Verbraucherbildung. Sind wir alle Konsum-Analphabeten? , vol. 3, 2005, pp. 49–54.
LibreCat
 

2005 | Book Chapter | LibreCat-ID: 27898
K. Schlegel-Matthies, “Fachdidaktische Perspektiven auf den Umgang mit Heterogenität im haushaltsbezogenen Unterricht ,” in Heterogenität als Chance. Vom produktiven Umgang mit Gleichheit und Differenz in der Schule., Münster: LIT-Verlag, 2005, pp. 197–217.
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2005 | Journal Article | LibreCat-ID: 27899
K. Schlegel-Matthies, “Zwischen Selbstbestimmung und Verantwortung – Herausforderungen für Verbraucherbildung,” Haushalt & Bildung, vol. 82, no. 1, pp. 25–32, 2005.
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2005 | Journal Article | LibreCat-ID: 27900
K. Schlegel-Matthies, “Verbraucherbildung vor neuen Herausforderungen. Editorial,” Haushalt & Bildung, vol. 82, no. 1, p. 1, 2005.
LibreCat
 

2005 | Book Chapter | LibreCat-ID: 36076
K. Schlegel-Matthies, “Ernährung zwischen Natur und Kultur: Das Beispiel Fleisch,” in Neue Aspekte der Ernährungsbildung, H. Heseker , Ed. Frankfurt: Umschau Zeitschriftenverlag, 2005, pp. 36–43; 217–218.
LibreCat
 

2005 | Book Chapter | LibreCat-ID: 36075
K. Schlegel-Matthies, “Neues Konsum- und Finanzmanagement ,” in Neue Hauswirtschaft. Ein Material für Multiplikator/innen der familien- und haushaltsbezogenen Bildung, Verbraucherzentrale Bundesverband, Ed. Berlin, 2005, pp. 64–85.
LibreCat
 

2005 | Journal Article | LibreCat-ID: 27904
B. Methfessel and R. Bigga, “Kooperationsprojekt REVIS: Länderbericht Baden-Württemberg. ,” Schlussbericht, REVIS – Reform der Ernährungs- und Verbraucherbildung in Schulen. , 2005.
LibreCat
 

2005 | Book | LibreCat-ID: 27903
R. Bigga, Bildungsstandards. Eine Diskussion um Arbeitslehre - Haushalt - Technik - Textilarbeit - Wirtschaft. Marwitz, 2005.
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2004 | Journal Article | LibreCat-ID: 27750
A. Buyken, S. Hahn, and A. Kroke, “Differences between recumbent length and stature measurement in groups of 2- and 3-y-old children and its relevance for the use of European body mass index references,” International Journal of Obesity, pp. 24–28, 2004, doi: 10.1038/sj.ijo.0802738.
LibreCat | DOI
 

2004 | Working Paper | LibreCat-ID: 27925
K. Schlegel-Matthies, Verbraucherbildung im Forschungsprojekt REVIS – Grundlagen. Paderborn, 2004.
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2004 | Journal Article | LibreCat-ID: 27926
K. Schlegel-Matthies, “„Was gibt’s heute?“ Aktuelle Ansätze der Ernährungsbildung,” Campus Culinaire , vol. 1, pp. 103–108, 2004.
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